Nyhedsarkiv » God grund til at frygte kontrolbesøg

11.11.2011

Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

Hver eneste dag står tusindvis af danske landmænd op til frygten for et uanmeldt kontrolbesøg. En frygt der for langt de fleste landmænd ikke skyldes, at de har noget at skjule, men at de føler sig fuldstændig magtesløse i forhold til junglen af love og regler samt ikke mindst de voldsomme sanktioner selv bittesmå forseelser kan udløse.

Mon ikke man på de fleste arbejdspladser kunne finde en enkelt fejl eller to, hvis der pludselig dukkede en uanmeldt kontrollant op med en 26 sider lang tjekliste bestående af 329 regler med tilhørende henvisninger til diverse love og bekendtgørelser? Sådan er virkeligheden, når myndighederne udfører uanmeldt dyrevelfærdskontrol, der jo kun er én ud af en lang række kontroller, landbruget bliver mødt med.

Sidste år udpegede myndighederne 441 svinebesætninger til velfærdskontrol på baggrund af nogle særlige risikoparametre. 28 svineproducenter blev efterfølgende meldt til politiet for ikke at overholde reglerne. Internt i branchen bliver de 28 af mange fremhævet som de heldigste, fordi de på grund af politianmeldelsen kan få prøvet deres sag ved domstolene. De 200-250 svineproducenter, der ikke havde overtrådt loven, men som i stedet fik indskærpet reglerne eller påbud om at lave noget om, kan nemt blive mødt med enorme bøder på både 20.000 og 30.000 kroner, i form af reduceret EU-landbrugsstøtte, fordi der mangler lidt halm ved de drægtige søer eller en træklods hos slagtesvinene. Og er de utilfredse med afgørelsen, er de henvist til Fødevarestyrelsens eget klagesystem.

Det er dybt utilfredsstillende og helt uanstændigt at behandle helt almindelige, hårdtarbejdende borgere på den måde. Der er ingen gennemsigtighed i de administrative afgørelser, som træffes af anonyme embedsmænd på ukendte kontorer. Det er ikke et moderne retssamfund værdigt.

I den seneste tid har en del svineproducenter været udsat for uanmeldt medicinrazzia. Et af besøgene er beskrevet i Maskinbladet. En tilfældig dag stod Medicinrejseholdet, Skat og Plantedirektoratet pludselig på gårdspladsen og lagde gården i et jerngreb, mens TV2 fulgte begivenhederne ude fra vejen. Lederen af aktionen havde til lejligheden iført sig mikrofon, som først blev lagt væk, da landmanden nægtede at lade TV2 filme kontrolbesøget.

Er der noget at sige til, at landmanden følte sig mistænkeliggjort og udstillet? Myndighedernes mistanke hvilede alene på et forholdsvist lavt medicinforbrug og viste sig at være helt ubegrundet.

I en mail til Danske Svineproducenter oplyser EU-kommissionen, at græske, spanske og italienske husdyrproducenter i 2009 tilsammen fik færre antal sanktioner end de danske husdyrproducenter. På den baggrund er det svært at bebrejde nogen tanken, at danske landmænd bare skal ned med nakken.