Nyhedsarkiv » Hvad venter vi på?

24.08.2012

Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

Hvis dansk landbrug fik lov til at producere optimalt ville erhvervet kunne skabe 30.000 nye arbejdspladser og et nettooverskud på yderligere 30-35 milliarder kroner årligt, og det vel at mærke uden det vil gå ud over miljøet.
Det fremgår af en artikel i dagbladet Effektivt Landbrug, der har været til foredrag med fremtidsforsker Jesper Bo Jensen fra Center for Fremtidsforskning. Det eneste der skal til for at drømmen kan gå i opfyldelse er, at politikere og embedsfolk lægger årtiers adfærdsregulering fra sig, så reguleringen af landbruget i Danmark kommer på niveau med det øvrige EU.
 
- Jeg kan slet ikke forstå, hvad vi venter på, siger Henrik Mortensen og glæder sig over, at der endelig er nogen udenfor landbrugets egne rækker, der tør sætte fokus på erhvervets positive sider og store vækstpotentiale.
- Det burde jo være lige til. Giv os nu nogle rimelige regler og reguleringer, som vi kan producere under, siger han.
 
Virkeligheden er en ganske anden. I stedet for at sparke gang i job- og værditilvæksten i landbruget lægger regeringen op til yderligere regulering og udhuling af landbrugets muligheder for at øge produktionen. Man vil satse benhårdt på såkaldt bæredygtige og grønne industrier, imens virksomheder som Vesta vinker farvel til tusindvis af medarbejdere.  
 
Hvor er alle de danske politikere som vel uanset politisk overbevisning skal sørge for, at det her samfund bevæger sig i en positiv retning? De færreste vil røre landbruget med en ildtang, og vi hører ingen politikere nævne, at vi med et bidrag til det danske handelsoverskud på 40 milliarder kroner om året er den sektor, som suverænt bidrager mest til Danmarks indtjening i udlandet.
 
Vi må ikke tage landbrugets bidrag til det danske samfund for givet. Antallet af svineslagtninger i Danmark er faldet med cirka 7 % i forhold til sidste år, og slagterierne vinker farvel til dygtige medarbejdere. Gode og indbringende produktionsarbejdspladser forsvinder, mens der hele tiden udtænkes nye veje til at regulere og lægge sten i vejen for landbruget.
 
Jeg var klar over, at politisk mod var blevet en mangelvare, men hvis man med åbne øjne er parat til at vinke farvel til 30.000 nye arbejdspladser og et nettooverskud på yderligere 30-35 milliarder kroner fra landbruget, står det værre til, end jeg frygtede.
OK