Nyhedsarkiv » Fine forhold i danske svinestalde

31.10.2012

Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

Det var et helt forvrænget billede af virkeligheden, som Fødevarestyrelsen og Den Danske Dyrlægeforening tegnede af virkeligheden i de danske svinestalde på TV2Nyhederne i aftes.
 
Jeg forstår godt, at mange mennesker bliver forargede, når de konstaterer, at halvdelen af svineproducenterne ifølge Fødevarestyrelsen ikke kan finde ud af at overholde dyrevelfærdsreglerne og hører formanden for dyrlægeforeningen sammenligne svineproducenternes håndtering af syge og tilskadekomne dyr med, at hver tiende trafikoffer blot bliver efterladt hjælpeløs i vejsiden, fordi ambulancen aldrig når frem.
 
Heldigvis er forholdene i staldene meget bedre, end de bliver fremstillet, hvilket tydeligt kommer til udtryk i kontrolresultaterne fra den uvildige DANISH-kontrol, der hvert år kommer på kontrolbesøg i hver tredje danske svinestald. Tallene fra DANISH-kontrollen viser, at langt de fleste registreringer af forkert eller mangelfuld behandling af syge og tilskadekomne dyr dækker over blot et enkelt dyr ud af samtlige dyr i staldene. Helt konkret udgjorde problemer med syge og tilskadekomne dyr der skulle have været i sygesti 0,18 promille, svarende til 18 grise for hver 100.000 grise.
 
Det, synes jeg ikke, er noget stort problem, og jeg synes, det er usmageligt, at både myndigheder og fagforeninger bevidst puster problemerne op til ukendelighed, bare fordi der på Christiansborg lige nu forhandles et veterinærforlig, der kan sikre begge parter mere arbejde og større bevillinger.
 
Jeg vil opfordre alle til enten at bestille tid til et besøg hos en lokal svineproducent eller se og kommentere kortfilmen fra mine egne stalde. Link til både film og besøgsgårde findes på Danske Svineproducenters hjemmeside.
OK