Nyhedsarkiv » Beskæftigelsesmaterialer og vandplaner

22.12.2012

Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

Hvis man bliver overfaldet, og det lykkes en at vriste våbnet fra overfaldsmanden, så hjælper man normalt ikke vedkommende med at finde en ny kæp. Selv om det er blevet meget moderne, at ofret skal møde sin overfaldsmand, så må man sige, at L&F’s lyst til at mødes med miljøministeren burde kunne tøjles til efter jul.
 
Når man vinder en retssag over myndighederne, fordi de har haft en ulovlig praksis i forhold til EU-reglerne, så virker det også temmelig bøvet, at man skynder sig at sætte sig sammen med myndighederne for, at de hurtigt kan komme på banen igen med nye regler. Lad dem dog stege lidt i deres eget fedt. Lad dem tage på studieture til andre EU-lande for at se, hvordan de omsætter EU-reglerne til praksis der. Når de så engang er klar med noget, som de er sikre på holder vand i forhold til EU-retten, så kan man holde et møde for at fortælle dem, om det er noget, som også kan fungere i praksis.
 
Vandplanerne, som officielt blev fejet af bordet pga. for kort høringsfrist, er et godt eksempel. Vinderattituden er naturlig. Vandplanerne er væk, og det betyder, at en hel masse anden lovgivning også er væk. Miljøministeriet må på den igen, og de kan nu oven i købet læse i de stævninger de har modtaget, hvad de skal have rettet for ikke at løbe ind i nye retssager. Når Miljøministeriet er klar med noget nyt gennemarbejdet og gennemtænkt, så er vi klar til at kigge på det, men foreløbig kan de læse vores holdninger i stævningerne. Taberattituden er, at man signalerer, at man ikke er helt klar over, hvad og hvor meget, man har vundet, og på den måde overtager al den negative presse og skaber en masse flimmer. Alle modstridende udsagn kan man så forvente at møde i retten, hvis sagen genåbnes. De signaler, som Miljøministeren sender, kunne godt tyde på, at hun endnu ikke helt har forstået, at der var mere end høringsfristen, som var forkert.
 
En svineproducent har vundet en retssag om, at træklodser i holder er tilstrækkeligt som beskæftigelsesmateriale til svin. VSP støttede sagen, og den blev vundet. Nu hjælper man så myndighederne med at lave en ny vejledning, som indeholder en del specifikke anvisninger, som de holdere der sidder i staldene nu ikke kan leve op til. Når man lige har skudt en tåbelig vejledning ned, skal man ikke skyde sig selv i foden ved at nikke ja til en ny vejledning, som heller ikke har hverken det faglige eller retslige grundlag i orden, og da slet ikke når det kommer til at betyde flere omkostninger til os svineproducenter. Enhver erhvervsdrivende har lov til at slås for de bedst mulige konkurrencevilkår med udgangspunkt i EU-retten, så der er ingen grund til at være Leflende & Følgagtige. It ain’t time to retreat – it’s time to reload.
OK