Nyhedsarkiv » Danske svineproducenter mister indflydelse på forvaltningen af kronjuvelerne.

02.01.2013

Med salget aktiemajoriteten i Hatting KS har Danish Crown og TICAN fralagt sig ansvaret for at forvalte en af kronjuvelerne i dansk svineproduktion. Et ansvar som de i øvrigt havde kuppet sig til på et tidligere tidspunkt. Det var bestemt ikke med brugernes gode vilje, da de i sin tid blev fortrængt fra bestyrelsespladserne af bestyrelsesmedlemmer fra DC og TICAN. Set i det lys er det svært at acceptere at de så relativt kort tid efter vælger at sælge størstedelen af butikken ud af rækkevidden for svineproducenternes indflydelse.

Forretningsmæssigt er det sikkert fornuftigt nok. Det er da også hamrende ligegyldigt i forhold til salg af medicin og gummistøvler, men ornestationerne er en kronjuvel i dansk svineproduktion, og de bør ejes og drives af danske svineproducenter.

Hatting K/S blev startet af det, som i dag hedder Videncenter for Svineproduktion. Det var dengang, af praktiske hensyn, en del af Danske Slagterier. Formålet var at servicere soholderne, herunder avlssystemet med ornesæd. Det fine ved det lå i det regi og var non-profit, var at man sikrede, at de faglige hensyn blev vægtet højt, og svineproducenterne fik hele gevinsten direkte, da priserne blev afpasset efter udgifterne.

Derfor var vi også meget utilfredse med at Danske Slagterier solgte til TICAN og DC, som derefter fik pengene retur da de opløste Danske Slagterier, for de havde fået hver en krone retur som de havde lagt ud i forbindelse med opstarten. Det nærmede sig tyveri af brugernes penge, som jo i fællesskab havde skabt Hatting. Nu har de så helt eller delvist valgt at inkassere gevinsten ved at sælge til en kreds af foderstofselskaber, som godt nok er landmandsejede, men som bruger hver en øre de kan kradse ind på at ekspandere i udlandet.

For yderligere kommentarer kontakt:

Formand Henrik Mortensen,  20 89 00 44

Direktør Hans Aarestrup, 22 22 3611 

OK