Nyhedsarkiv » Fri mig for Landbrugets Finansieringsbank

15.02.2013

Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

De svageste producenter er for længst sorteret fra. I Landbrugets Finansieringsbank er der kun plads til de allerstærkeste producenter, og det eneste, de mangler, er en bank, som vil stille en kassekredit til rådighed. Hvorfor skal de betale 750.000 kroner alene for at få stillet en kassekredit til rådighed?
 
Tanken bag Landbrugets Finansieringsbank var at løsne op for den fastfrosne situation på lånemarkedet og yde effektive og veldrevne landbrug den nødvendige finansiering i forbindelse med udvidelser eller generationsskifter. I stedet er banken med sine ublu gebyrer endt som en økonomisk bremseklods, der stik imod hensigten nærmest modarbejder vækst og udvikling i landbruget.
 
Da aftalen bag Landbrugets Finansieringsbank faldt på plads, var der ingen snak om de omfattende krav til økonomiske analyser og opfølgende kontrol, som nu viser sig at kunne koste nye kunder en kvart million kroner alene i opstartsgebyr og 100.000 kroner i løbende omkostninger de første fem år. Der var dengang kun brede smil og lutter glade meldinger om, at dygtige landmænd igen kunne se frem til at låne penge og udvikle deres bedrifter, men der skjulte sig forhåbentlig mere bag optimismen end blot udsigten til flere opgaver på rådgivningscentrene?
 
Landbrug & Fødevarer investerede 30 millioner kroner i den ny bank uden at sikre sig, at deres medlemmer nogensinde ville få glæde af den. Gad vide, om de selv mener, at de har fået den vare, de har betalt for?
 
De eneste, der får noget ud af det her, er de ansatte i banken og rådgivningsfirmaerne. Under de givne omstændigheder vil Landbrugets Finansieringsbank kun kunne tiltrække dem, der desperat ønsker sig en ny bankforbindelse, men som næppe får lov til at blive kunder. Effektive landbrug med gode resultater og dygtige ejere og driftsledere ved roret vil til gengæld gøre alt, hvad de kan for at slippe for at blive kunder i den ny bank.
OK