Nyhedsarkiv » Kære Fødevareminister Mette Gjerskov

22.02.2013

PRESSEMEDDELELSE

Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter
 
EU-Kommissionen skoser en række lande, herunder Danmark, for manglende opfyldelse af kravet om, at drægtige søer skal være løsgående fra 1. januar 2013. Kommissionen afkræver landene et svar inden for to måneder og indikerer, at sagen kan ende for EU-Domstolen, hvis ikke kravene er opfyldt.
Straks denne melding forelå, kunne vi høre dig kalde det en pinlig situation for Danmark, og at det undergraver landets position i EU, og at de formastelige danske svinebønder må se at få fut i fejemøget.
Så er det, at man har lyst til at sige til både dig og Kommissionen; Stik piben ind. Luk øjne og ører op, hank op i skørterne og se realiterne i øjnene.
 
Vi er midt i en økonomisk krise, som bærer en betydelig del af ansvaret for, at nogle ganske få procent af bedrifterne ikke havde tingene på plads, da du lavede en undersøgelse af sagen sidste efterår. Dertil kommer, at nogle af dem der ikke var klar, da undersøgelsen blev lavet, ikke var det, fordi danske myndigheder ikke har prioriteret 2013-kravene i forbindelse med behandling af miljøgodkendelser. Sådan var situationen ved årsskiftet, og det er det, som er grundlaget det, der nu reageres på fra Kommissionen. Situationen her og nu er formodentlig en ganske anden.
 
Hvorfor har vi ikke en minister, der varetager vores interesser i stedet for at revse os? Og hvor meget hykleri skal vi som svineproducenter lægge rygstykker til, fordi nogle er bedre til at lyve end andre? Tror du virkelig, at situationen i det land hvor du er blevet udpeget til minister er så meget værre end i visse af de lande som end ikke har fået en henvendelse fra Kommissionen, fordi nogle uden blusel har bildt Kommissionen ind, at de opfylder kravene? Det er den slags hykleri, som er en del af de rammevilkår du byder os.
 
Når det er sagt, så skal der ikke herske tvivl om, at vi bakker op om, at drægtige søer skal være løsgående, sådan som EU-lovgivningen foreskriver, men vi kræver, at det bliver efterlevet i samme mål i hele EU. Vi har en klar forventning om, at den danske fødevareminister vil slås for, at det bliver en realitet, så danske svineproducenter der har investeret i forbedret dyrevelfærd ikke i årevis skal konkurrere med producenter i andre lande, der omgås reglerne med de pågældende landes myndigheder og politikeres hjælp. Jeg længes efter politikere, der vil tage afsæt i virkeligheden og som behandler svineproduktion og landbrug som værdifulde bidragsydere til samfundet, uden at vi altid skal udsættes for arrogance og hån.
 
 
For yderligere kommentarer kontakt:
Formand Henrik Mortensen, tlf. 20 89 00 44
OK