Nyhedsarkiv » Det stinker

08.04.2013

Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

Det ved vi godt, at gylle gør, men det gør de selvretfærdige meldinger, som Landbrug & Fødevarer, L&F, har udspredt på frossen jord, de seneste dage også. De stinker af mangel på vilje til at slås for bønder. 

Det begyndte med, at L&F på deres hjemmeside tirsdag lagde overskrift til en udtalelse fra miljøminister Ida Auken, som tydeligvis af både minister og L&F baserer sig på en udlægning af min udtalelse om gylle, som der ikke er basis for. Nemlig, at udtalelsen skulle være en opfordring til at bryde loven. I udtalelsen står der: "For gylle kommer der ud de nærmeste dage. Med eller uden jeres velsignelse" med reference til det enhver der befinder sig vest for Valby Bakke har kunnet indsnuse de seneste uger – gyllelugt. For adskillige er de bønder og medlemmer af L&F der på trods af, at de har godkendte opbevaringsforhold til deres gylle kunne konstatere, at kapaciteten ikke længere slog til og ikke kunne finde nogen anden løsning end at køre nogle læs ud på en flad mark, hvor der ikke var risiko for afstrømning.
 
Så kom udmeldingen fra formanden for L&F’s Videncenter for Svineproduktion om, at folk får det til at gå op ved at flytte rundt på gyllen, og fredag fuldender den ansvarshavende redaktør for L&F’s menighedsblad så tingene med en leder, hvor han på bedste skolemestervis belærer de uartige drenge om, hvordan de skal opføre sig, så det ikke skader de sensitive mennesker i L&F og deres højtprofilerede imagekampagne.
 
VSP-formandens udmelding tidligere på ugen kan meget vel være det alibi, som Miljøstyrelsen lige stod og manglede. Når et sådant sandhedsvidne mener, at der ikke er noget behov for at finde en lempelig løsning, så er der jo ingen grund til at give dispensation. Torsdag meldte de ud, at der nægtes dispensation til alle de ansøgninger de har modtaget om udbringning af gylle trods forholdene. I forlængelse af denne udmelding fra Miljøstyrelsen og samtidig med forårets komme dukker L&F så langt om længe op på banen i form af Niels Peter Nørring, der nu slet ikke kan forstå, at man ikke kan få en dispensation.
 
Hvor er det jammerligt, at L&F ikke magter at varetage deres medlemmers interesser, men hellere vil lade dem i stikken og beklikke min person ved at tviste min udtalelse i en urimelig retning. Udtalelsen kunne så nemt som ingenting af VSP’s formand og alle andre i L&F have været brugt positivt til at lægge pres på Miljøstyrelsen og ministeren og dermed vist, at de danske bønder godt kan stå sammen.
OK