Nyhedsarkiv » Nye antibiotikastramninger på vej

21.06.2013

Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

I ridesporten var der på et tidspunkt en træningsmetode som gik ud på, at man slog hestene over benene, når de sprang over en forhindring. Uanset hvor højt de sprang, skulle de mærke smerten, så de blev ved med at gøre sig umage. Træningsmetoden er forbudt nu, fordi det var dyrplageri. Hestene var ikke så kloge, at de kunne regne ud, at de lige så godt kunne lade være med at gøre sig umage, for uanset hvor højt de sprang, fik de slag over benene.

Kære Mette, vi har regnet den ud. Uanset hvor langt vi kommer ned i antibiotikaforbrug, vil vi forsat få slag over nakken i form af gule og røde kort, så nu gider vi snart ikke gøre os umage længere.

Vi bruger cirka tre gram aktivt stof for at producere et slagtesvin. Det er vi berømte for i det store udland, som synes, det er helt ufatteligt, at vi kan klare os med så lidt. En almindelig syvdages penicillinkur til voksne indeholder omkring 12 gram penicillin. Tre gram pr. slagtesvin inklusive det som søer og smågrise får er nok ikke helt tilstrækkeligt til at retfærdiggøre fordomme som at grisene strutter af penicillin, og at vi stopfodrer dem med medicin. Vi er på dette niveau, fordi vi er blevet bedt om at spare på antibiotika. Vi har frivilligt udfaset de antibiotika som er mest problematiske.

Men ved du hvad, Mette? Forbrugerne er flintrende ligeglade med, hvad du går rundt og siger om antibiotikaresistens. De køber med glæde udenlandsk kød, som er produceret med brug af både fem og 10 gange så meget antibiotika pr. kg som vi bruger i Danmark. En stor del af det ferske kød i butikkerne er nu udenlandsk, og hvis du forsætter med at slå os i hovedet med en kæp uanset hvad vi gør, så kan det være, det lykkes dig at skabe en situation, hvor alt det kød som danskerne spiser er produceret på den måde.

OK