Nyhedsarkiv » Danish Crown har fortjent nogle anderledes kvikke og opmærksomme ejere

28.06.2013

Kommentar af formand Henrik Mortensen 

 

Andelshaverne i Danish Crown er ifølge slagteriets nye megafonmåling alt for dårligt opdateret på, hvad der foregår i virksomheden. Det er ifølge undersøgelsen både på forretningsområdet og på den landbrugsfaglige kommunikation, at andelshaverne halter bagefter.

Slagteriets formand mener, at inspirationen passende kan hentes ved læse nyhedsbrevet fra DC Pork. Her kan man læse om en mand fra Herning, som har sænket sit foderforbrug med over 10% ved blandt andet at levere galtene tidligere og skifte sine vandventiler. Der står også hvor mange penge, man kan tjene på at køre alt ud alt ind, hvis man kan skaffe smågrisene, uden at betale merpris. Man kan også læse en masse om hvorfor man bør være stolt af at få lov til at levere til DC. De laver mad til et landsstævne. De har slagtet en vældig stor tyr og gør en masse andre seje ting. Hvorfor mon ikke der er flere, som suger alt det spændende til sig? Kunne det være fordi de synes det er ligegyldig snak og hellere ville høre om, hvorfor noteringen ikke arter sig som forventet.

Hvis man ønsker, at andelshaverne skal interessere sig for, hvad der sker i virksomheden, skal man give dem vedkommende og relevant information og reel indflydelse. Som det er nu er den eneste interessante information man får fra slagteriet den, som kommer på en SMS torsdag over middag.

Den faglige produktionstekniske information finder man i fagbladene, hos rådgivere eller i erfagruppen. Hvis slagteriet skulle fange min interesse skulle det være med en meget mere konkret markedsanalyse, end den typiske ”Nakker og kamme er uforandrede på et tilfredsstillende niveau”.

De fleste andelshavere i DC ved uden tvivl mere om hvordan det går med Vestas og hvorfor det går sådan, og hvad de har tænkt sig at gøre ved det, end de ved om hvad der foregår i DC. Ditlev Engell må være grøn af misundelse over, at man kan slippe af sted med at give sine ejere så lidt relevant information, og derfor heller ikke bliver vurderet af diverse kloge hoveder i avisernes spalter. En gang om året fortæller man glædestrålende medierne om, at man i år har kunnet lave et større overskud end sidste år ved at tilbageholde en lidt større del af afregningen, og de er hvert år rigtigt imponerede, uanset om man har kunnet dække omkostningen til produktion af råvaren eller ej.

Hvis man skal gøre sig håb om at få de vigtige andelshaverne med ombord igen, skal de have reel indflydelse.Som det er nu ligger indflydelsen i A/S bestyrelsen, og har man først fået sig møvet indenfor der, kan man kun smides ud, hvis ikke man kan mobilisere den håndfuld stemmer, der skal til for at komme i repræsentantskabet. Det er totalt urealistisk at andelshavere, som vil noget andet end den siddende bestyrelse, kan få en post med indflydelse i DC, og derfor er der ingen grund til at forholde sig til andet der vedrører slagteriet end den ugentlige notering.

Hvis man vil have engagement, så skal man have et demokrati der virker meget mere direkte. En årlig generalforsamling, hvor halvdelen af den folkevalgte bestyrelse er på valg eller et lignende system, men sandsynligheden for at dem, som er valgt efter den nuværende metode skulle ønske at få lavet grundlæggende ændringer er nok minimal. 

OK