Nyhedsarkiv » Alle elsker Dan

12.12.2013

Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

Bladrer man sig gennem dagens aviser er det nærliggende at tro, at alle er vilde med socialdemokraten Dan Jørgensen og udpegningen af netop ham som ny fødevareminister. En super fyr. Et yderst kompetent valg på denne post, lyder det blandt andet fra Dan Jørgensens politiske modstandere, mens Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engel, kalder ham en fabelagtig dygtig politiker. Luften er tyk af rosende ord om den tidligere EU-parlamentariker, hvis vigtigste opgave nu bliver at bane vejen for vækst og arbejdspladser i dansk landbrug. Problemet er, at det slet ikke er Dans dagsorden.

Dan Jørgensen er ikke begejstret for moderne, konventionel svineproduktion. Det demonstrerede han blandt andet i 2009, da han i et interview med Jyllandsposten sagde:
- Der bliver produceret 26 millioner svin i Danmark i dag. Det er meget intensiv drift, dvs., at det desværre foregår under nogle dyrevelfærdsmæssige forhold, der for mig er dybt uacceptable. Vi har søer, der ligger med store, åbne skuldersår helt ind til benet. Jeg synes, det er uacceptabelt, og jeg synes efterhånden, at man er begyndt at behandle dyr som produktionsapparater i stedet for det, de i virkeligheden er, nemlig levende væsener.

Klik her for at se video

Der er ikke noget nyt i den slags fordomme. Men det er nyt, at vi skal høre dem fra en mand, der fremover skal være minister for det selvsamme erhverv, der er ham så meget imod.

Det er aldrig sjovt at være lyseslukker. Men jeg bliver nødt til midt i omverdenens begejstring for vores nye fødevareminister at sige, at hans holdninger og tilgang til konventionelt landbrug er helt uforenelige med den vækstdagsorden, den nuværende regering har lagt ud for dansk landbrug.

Der venter enten Dan Jørgensen eller vækstdagsordnen for landbruget store udfordringer. De to ting kommer aldrig til at gå hånd i hånd.

Hvis Dan Jørgensen virkelig ville gøre noget godt for dyrevelfærden, både i Danmark og resten af Europa, skulle han være blevet, hvor han kom fra.

 

OK