Nyhedsarkiv » Hetzen skal stoppes nu!

26.09.2014

Kommentar af Henrik Mortensen, Formand, Danske Svineproducenter.

På vegne af ham selv og 
Erik Larsen, Formand, Landbrug og Fødevarer, Svineproduktion
Kjartan Poulsen, Formand, Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter
Flemming Fuglede Jørgensen, Formand, Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug

 

Af hensyn til børnene, der uheldigvis bor på en svinefarm med MRSA, og deres sundhed burde disse børn tvangsfjernes fra hjemmet af kommunen, indtil forholdene kom i orden.
Sådan skrev en forskningschef for tre måneder siden i en kommentar til en artikel om husdyr-MRSA på Ingeniørens netavis. 
Forslaget rager stadig op som det mest vanvittige, jeg er stødt på, men til gengæld dukker et stigende antal historier frem om landmandsbørn, som ikke længere må invitere klassekammeraterne hjem til fødselsdag, om landmandsbørn, der ikke kan afleveres i børnehaven pga. frygt for MRSA, om tandlægebesøg, der må aflyses osv. 

Der er blevet skabt en fuldstændig overdrevet frygt for husdyr-MRSA blandt ganske almindelige mennesker, som ikke har nogen grund til bekymring, da husdyr-MRSA først og fremmest smitter personer med direkte kontakt til levende dyr. Og samtidig er risikoen for at blive syg af husdyr-MRSA hvis man er smittet forsvindende lille. Langt de fleste bærer bakterien uden problemer, ligesom de mange andre bakterier vi alle bærer rundt på hver dag.

Har man ikke kontakt med levende husdyr eller bor sammen med en person, der arbejder med levende husdyr, er risikoen for at blive smittet med en lang række andre bakterier, herunder de mange forskellige menneske-MRSA, langt større. Det skylder myndighederne at fortælle befolkningen, og jeg synes, de skulle gøre det meget højt og meget hurtigt.

Vi har hele tiden lænet os op af myndighedernes anbefalinger, og jeg kan ikke se, at vi har gjort noget forkert eller kunne have handlet meget anderledes. Derfor må vi også appellere kraftigt til, at myndighederne kommer op af stolene og bidrager til at modvirke den stigende stigmatisering af os og vores familier, inden situationen kommer helt ud af kontrol.

Der er hårdt brug for objektiv information om den reelle smittefare. En informationskampagne bør iværksættes nu og markedsføres bredt, for vi er allerede langt bagud.

OK