Nyhedsarkiv » Landbrug & Fødevarer holder hånden over økologien

04.06.2015
Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter
 
Der er store udfordringer forbundet med økologisk svineproduktion. Vi har længe vidst, at der var større miljømæssige udfordringer ved den økologiske svineproduktion, men nu afslører en ny undersøgelser, at økologerne også på dyrevelfærdsområdet har store udfordringer sammenlignet med den konventionelle svineproduktion.
 
Det er godt, at Landbrug & Fødevarer har taget initiativ til at få undersøgt forholdene grundigt, men det er fuldstændig uforståeligt, at offentligheden ikke for længst er blevet gjort bekendt med undersøgelsens opsigtsvækkende resultater. Hvorfor skal folk ikke vide, at økologiske svin og frilandssvin har næsten fire gange så ofte tegn på gamle brud på ribben som ’konventionelle’ svin? Eller at de økologiske grise tre gange så ofte har bylder eller sår efter halebid og betændelser?  På hele 13 ud af i alt 21 punkter havde de økologiske grise og frilandsgrisene flere skader, end tilfældet var blandt de konventionelle grise.
 
Resultatet af undersøgelsen er nu nærmest ved et tilfælde nået frem til de danske medier, men det er bestemt ikke Landbrug & Fødevarers fortjeneste. Det er fanstatisk, at der nu endelig kommer nogle flere nuancer på den enormt ensidige kampagne, der i gennem lang tid er blevet ført mod den konventionelle svineproduktion i Danmark. Men det er beskæmmende, at det ikke er vores egen organisation, som lægger resultaterne frem. Det virker ærligt talt som om, det slet ikke var meningen, at resultaterne skulle have været offentliggjort, og man kan spørge sig selv om, hvem vores organisation egentlig arbejder for, og hvem der har lagt strategien? Vi vil have en god forklaring og en klar udmelding om, at I selvfølgelig arbejder for hele dansk landbrug og ikke kun økologien.   
 
Klik her - hvis du vil læse mere om undersøgelsen.
OK