Nyhedsarkiv » Markant fremgang for dyrevelfærden i svinestaldene

14.09.2015

Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

Dyrevelfærden i de danske svinestalde har fået et løft. Hvor det tidligere var mellem 40 og 50 procent af svinebesætningerne, der fik én sanktion eller mere, var niveauet i 2014 reduceret til godt 25 procent.
Det er konklusionen på myndighedernes kontrol med dyrevelfærd i de danske svinestalde 2014, og der er altså nu dokumentation for det, vi hele tiden har vidst, nemlig at dyrevelfærden i svinestaldene hele tiden bliver bedre og bedre.

Det er et virkeligt flot resultat, som vi bestemt kan være stolte af, især når man tager i betragtning, hvor svært det er at sikre sig, at alting er i orden med alle de snørklede regler, vi er underlagt. Tag for eksempel kravet om rode- og beskæftigelsesmateriale, som er et af de krav, som hyppigst bliver overtrådt. Ikke engang kontrollanterne kan jo blive enige om, hvornår nok er nok. Én kontrollant vil have tre træpinde i en sti med 18 grise, mens en anden snildt kan nøjes med to. Vælger man i stedet træklodser i kæde, er det et krav, at træklodserne kan gå i stykker, men når det så sker, overtræder man reglerne, indtil de igen er blevet repareret. Kravet om rode- og beskæftigelsesmateriale er en meget stor udfordring og et meget stort arbejde at holde ved lige. 

Der er nogen, der mener, at det er et problem, at der ikke står noget om halekupering i velfærdsrapporten. Vi ved alle sammen, at det er en stor udfordring, og vi vil selvfølgelig meget gerne undgå at skulle halekupere, men med de udfordringer, vi har, så er der ikke andre muligheder. Vi vælger det mindste af to onder. Hvis vi undlod at halekupere, sådan som nogen ønsker, så ville vi se mange flere eksempler på grise, som nærmest æder hinanden helt op af ryggen, med infektioner, kasseringer på slagteriet og aflivninger til følge. Det vil jeg ikke stå på mål for.

OK