Nyhedsarkiv » EU's antibiotikarapport skal omsættes til forbrugeranerkendelse

04.08.2016

Kommentar af Henrik Mortensen

Det er altid dejligt at få eksperternes anerkendelse af vores indsats – og senest er danske svineproducenter igen blevet fremhævet af EU for vores ansvarlige brug af antibiotika. EU roser vores lave forbrug og fremhæver flere elementer af sektorens strategi, som med fordel kan kopieres af de andre EU-lande:
  • Tæt overvågning af forbruget af antibiotika på de enkelte ejendomme (Vetstat)
  • Dyrlægerne er økonomisk uafhængige af brugen af antibiotika
  • Gult Kort-ordningen
  • Ansvarligt brug af flokmedicinering igennem dyrlægeordinering og laboratoriediagnoser 
  • Ingen brug af de humankritiske antibiotikatyper cephalosporiner og fluorchinoloner
 
Dansk landbrug har siden 2009 reduceret brugen af antibiotika i svineproduktion med mere end en femtedel, så Danmark nu ligger helt i bund i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med.
 
Rapporten understreger, at både danske og udenlandske forbrugere trygt kan lægge et par skiver dansk bacon på panden, vel vidende at de er produceret med mindst muligt antibiotika. Jeg er ligesom veterinærdirektør Per Henriksen meget tilfreds med, at EU-Kommissionens rapport understreger, at Danmark er et land med både høj fødevaresikkerhed og dyrevelfærd.
 
Nu håber jeg bare, at de danske medier og detailkæder vil hjælpe med at bringe denne anerkendelse med ud til vores forbrugere, som i stigende grad køber billigt, udenlandsk svinekød, - det er vigtigere for mig end EU-medaljer.
 
Læs hele EU-Kommissionens rapport her.

 

OK