Nyhedsarkiv » Kina er driver i en markant opjustering af prisprognosen for grise

31.08.2016

I første halvår af 2016 var den kinesiske efterspørgsel på de internationale kødmarkeder enorm. Som følge heraf er de europæiske slagtesvinenoteringer steget kraftigere, end nogen havde troet muligt. I oktober 2015 sagde alle store tyske slagterier, at de forventede en gennemsnitlig afregningspris mellem 1,30 og 1,40 euro for 2016. For tiden ligger den tyske slagtesvinenotering på 1,66 euro.

- Derfor opjusteres prisprognosen for smågrisenoteringen markant, denne gang med knap 40 kroner, siger markedsanalytiker Markus Fiebelkorn.

Ifølge Rabobank går hvert andet kilo svinekød, som eksporteres fra EU, til Kina eller Hongkong. I de første fire måneder af 2016 var det 700.000 t. Denne enorme efterspørgsel er den drivende faktor for de kraftigt stigende priser på det europæiske slagtesvinemarked.

Den kinesiske svinebranche er under omstrukturering, og med nye miljø- og sundheds-/dyrevelfærdskrav lykkedes det at begrænse ”backyard”-produktionen og i stedet etablere mere professionel svineproduktion i landet, dog ikke i samme omfang. Som resultat skønnes antallet af søer faldet med ca. 10 mio. søer siden 2014 og antallet af svin med ca. 100 mio. I 2016 forventes det, at den kinesiske produktion vil falde med ca. 5 %.

Kinesiske slagtesvinepriser er som følge heraf steget til en rekordpris på 20 yuan pr. kg levende vægt (ca. 20 kroner). Stigende priser giver grobund for øget kinesisk import, som forventes at fortsætte resten af 2016 og ind i 2017.

På kort sigt forventes det imidlertid, at den sæsonmæssige nedtur snart begynder. Kina har udsat nedturen, men det er usandsynligt, at den udebliver helt. Med den nuværende udvikling og prisniveau forventes det ikke, at smågriseprisen vil falde så meget i år som i de seneste år.

- Opjustering af prisprognose kommer samtidig med, at foder handles til billigere priser i forhold til samme tid sidste år. Det skønnes at give en øget indtjening på en smågris med yderligere 10-20 kr. afhængig af, hvor stor selvforsyningsgraden for korn er på bedriften. Det giver en dejlig udvikling på kassekreditten, som vi trænger hårdt til, men der skal opbygges egenkapital og sættes gang i investeringerne igen. inden jeg tør afblæse krisen i vores sektor, slutter formand Henrik Mortensen Danske Svineproducenter.

For yderligere oplysninger, kontakt markedsanalytiker Markus Fiebelkorn, tlf. 22223610 eller formand Henrik Mortensen, tlf. 20890044

Tallene bliver offentliggjort på Danske Svineproducenters bankseminar d. 31/8 i Fredericia.

OK