Nyhedsarkiv » Færre danskere bliver syge af husdyr-MRSA

15.11.2016

Pressemeddelse

I 2015 fik færre danskere infektioner som følge af husdyr-MRSA (CC398). Samtidig fik flere danskere infektioner som følge af rejserelaterede MRSA-typer. Det viser Danmap-rapporten for 2015, som er blevet offentliggjort i dag.

- Derfor er jeg glad og lettet over at kunne konstatere, at væksten i infektioner med husdyr-MRSA her i landet er bremset op.

Sådan siger formand for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, der har dykket ned i nogle af de tal, der netop er offentliggjort.

- Det var kedeligt, at vi de seneste år kunne konstatere, at antallet af personer, der var blevet syge af CC398 steg, men denne udvikling vendte heldigvis i 2015, konstaterer han.

- Med denne udvikling i tallene bør politikkerne vel snart overveje en MRSA-handlingsplan for turister, tilsvarende til den, som vi har i landbruget, mener formanden.

Henrik Mortensen baserer sine udtalelse på tal fra Danmap-rapporten, der viser, at der i 2015 var 273 personer, der fik infektioner med MRSA-typer, de havde hentet i udlandet, mens der var 208 danskere, der fik infektioner som følge af husdyr-MRSA.

- Det er især fra Sydeuropa, Asien og Mellemøsten, danskerne tager MRSA med hjem fra ferien, og det er som regel andre typer end dem, man finder hos grise, forklarer professor Karl Pedersen, DTU Veterinærinstituttet til Danske Svineproducenters blad Svineproducenten, der udkommer den 17. november.

Sammenlagt er det samlede antal personer i Danmark, der er blevet syge af MRSA, steget de seneste år. Det skyldes både danskernes øgede rejseaktivitet og indvandring fra områder, hvor MRSA er meget udbredt, forklarede to eksperter, ph. d. Anders Rhod Larsen fra Statens Serum Institut og dr.med. Niels Frimodt-Møller fra Rigshospitalet i en artikel i det seneste nummer af Weekendavisen.

Af Weekendavisen fremgår det videre, at der op gennem 1990’erne var under 100 MRSA-tilfælde om året, mens der i 2015 blev registeret 1.057 tilfælde af samfundserhvervet MRSA. Samtidig har andelen af personer, der er blevet syge af husdyr-MRSA i perioden, ligget lavt, men dog været stigende de senere år.

Nedenstående figur viser antallet af danskere med infektioner som følge af forskellige typer MRSA i årene 2006-2015. (Kilde: Danmap-2015 side 123, danmap.org).
 

 

Yderligere kommentarer ved henvendelse til
Formand for Danske Svineproducenter Henrik Mortensen, tlf. 2089 0044

 

 
 

OK