Nyhedsarkiv » DR vinkler igen for skarpt omkring MRSA

08.02.2017
- Næppe er statens nye tal for omfanget af MRSA i svinekød offentliggjort, inden DR igen laver en ny, kreativ vinkling, og det er vi naturligvis rigtigt ærgerlige og pikerede over, siger formand for Danske Svineproducenter Henrik Mortensen.
 
Han mener, at medierne i stedet skulle forholde sig til de ansvarlige myndigheders gentagne udtalelser om, at husdyr-MRSA i kød ikke udgør en væsentlig risiko for fødevaresikkerheden.
 
Henrik Mortensen har læst Fødevarestyrelsens seneste opgørelse, som viser fund af MRSA i 48 procent af konventionelt dansk kød, mens der blev fundet MRSA i 32 procent af det økologiske kød og 28 procent af det udenlandske.
 
- Men det er i virkeligheden data, der er temmelig uinteressante, og det ville de forskellige medier også vide, hvis de havde læst hele Fødevarestyrelsens undersøgelse, siger Henrik Mortensen.
 
- Rapporten slutter nemlig med at fastslå, at der fortsat ikke er noget, der tyder på, at husdyr-MRSA i kød udgør en væsentlig risiko for fødevaresikkerheden, siger Henrik Mortensen.
 
- Jeg synes, det er uacceptabelt, at DR, som den public service-kanal, det er, ikke oplyser om det, men i stedet bruger licenspenge til at sprede ubegrundet frygt.
 
Henrik Mortensen henviser desuden til et svar fra fødevareminister Esben Lunde Larsen (den 6. februar i år) på et spørgsmål i Sundheds- og Ældreudvalget omkring forekomsten af MRSA i kød (stillet den 20. januar), hvor ministeren begynder sit svar således:
 
”Som en del af DANMAP-overvågningen gennemfører Fødevarestyrelsen med mellemrum screening for forekomst af MRSA i svinekød. Svinekød blev undersøgt for husdyr-MRSA i 2009-2011. I efteråret 2011 anbefalede DANMAP-styregruppen at nedprioritere undersøgelser af husdyr-MRSA i svine-, okse- og kyllingekød med den begrundelse, at MRSA i kød ikke udgjorde en risiko for fødevaresikkerheden”.  
 
- På trods af den indledning henviser ministeren alligevel til en undersøgelse af forekomsten i svinekød, som Fødevarestyrelsen gennemførte i 2016.
 
- Og det er den undersøgelse, som DR nu har valgt at bruge licenspenge på at gradbøje i æteren.
 
- Det er selvfølgelig under al kritik, siger Henrik Mortensen, der håber, andre medier vil holde sig mere sobert til undersøgelsens indhold, end DR indtil videre har formået.
 
 
OK