Nyhedsarkiv » Tal pænt om maden, så længe du ikke ved bedre

23.08.2017

Læserbrev af Henrik Mortensen bragt i Politiken onsdag den 23. august 2017

”Spis ordentligt, Alt du skal vide som kritisk forbruger”, er en bog af journalisterne Christian Nørgaard og Andreas Lindqvist, som netop er udgivet af Politikens forlag.

Ifølge forlagets omtale af bogen skærer journalisterne igennem støjen af løsrevne og unuancerede påstande og finder svar på spørgsmålene, så vi som forbrugere kan træffe oplyste valg.
Som landmand kan jeg kun være enig i, at vi kun kan ønske, at forbrugerne tager et så oplyst valg som muligt.

Derfor bliver jeg glad, når jeg ser Andreas Lindqvist udtale til Politiken, at han stiller sig ” fint tilfreds med at købe langt de fleste danske grøntsager”, og at han er mere skeptisk, hvad angår udenlandsk grønt på grund af pesticidrester og hele klimaaspektet. Den del har journalisten i hvert fald fået helt rigtigt fat i.

Når jeg alligevel vil sætte spørgsmålstegn ved, hvor oplyst forbrugerne samlet set bliver af at læse bogen, så skyldes det to omtaler af bogen, som snarere får mig til at frygte, at bogens læsere i høj grad vil blive vildledt.

I dagbladet Politikens omtale udtaler journalist Andreas Lindqvist blandt andet, at det er en positiv overraskelse, at ”der er kommet en stigende opmærksomhed omkring, hvordan vi spiser”, og at ”økologi, bæredygtighed og klimabevidsthed er gået hen og blevet en enorm faktor”. Han udtaler videre, at den danske kødproduktion har enorm påvirkning på hele vores samfund og miljø i forhold til både udledning og dyrevelfærd. Han mener, dansk landbrug har meget beskidte hænder, og at det gælder både svine-, fjerkræ- og oksekødproduktionen.

Sådanne udtalelser er meget langt for fakta, og viderebringelse af dem er vildledning af forbrugerne. Dels er fakta, at det konventionelle landbrug er langt mere klima-effektivt pr. kg kød end det økologiske, og at dansk landbrug i øvrigt er et af de mest klimavenlige i verden.

Men som svineproducent hopper kæden helt af for mig, når jeg i en omtale af bogen i dagbladet Berlingske ser følgende udtalelse: ”Hold dig væk fra konventionelt svinekød. Køb i stedet økologisk grisekød eller kød fra friland. For selv om dyrene i de friere opdrætsformer medicineres mindre og på nogle områder har bedre dyrevelfærd, går mange af svineproduktionens øvrige problemer igen”.

Jeg synes, det er forstemmende, at bogen sælges som noget, der skal hjælpe forbrugeren til at tage et oplyst valg. For mig er det tydeligt, at her er tale om en gang følelsesporno serveret af et par forudindtagede journalister, der desværre har forsømt at lave uvildig og kritisk research, inden de satte sig ned og skrev.

Derfor vil jeg give et tilbud til danske forbrugere, som jeg før har givet. Et tilbud der går ud på at komme ud at se en helt almindelig dansk svinestald.

Kære forbruger, lad dig ikke vildlede, men kom selv og døm.

 

OK