Nyhedsarkiv » Løs kastration i EU

29.09.2017

Læserbrev af Henrik Mortensen, bragt i Weekendavisen fredag den 29. september 2017


I et læserbrev i Weekendavisen den 15. september opfordrede jeg til, at kastrationsproblematikken løses i EU-regi. Jeg udtrykte samtidig undren over, at Dyrenes Beskyttelse (DB) fortsætter med at kritisere andre i stedet for at vise vejen til at undgå kastration i egne mærkningsordninger.

Det omskriver Birgitte Damm i Weekendavisen den 22. september til, at jeg ”gik til angreb på DB”, og hun fortsætter med at lægge mig i munden, at ”dansk konkurrenceevne skulle fordre, at grisene bliver kastreret uden bedøvelse”. På den baggrund må jeg konstatere, at Birgitte Damm desværre læser mit læserbrev, som fanden læser biblen.

Det er tydeligt, at DB vil have dansk svineproduktion reduceret via strammede lovkrav til den konventionelle svineproduktion, alt imens foreningen lukker øjnene for grisevelfærden i resten af verden.

Ingen tvivl om, at jeg ville elske at slippe for at kastrere mine grise, men - som Birgitte Damm skriver - er ornelugt en udfordring og noget, som kunderne ikke kan lide at sætte tænderne i.

DB har helt tilbage siden 2008 talt for et generelt forbud mod kastration, men dog samtidigt tilladt kastration af grise under egne mærkningsordninger. Det til trods for, at DB har haft alle muligheder for at gå foran: Enten ved helt at undlade kastration, kræve anvendelse af CO2-bedøvelse, vaccination mod ornelugt med fx Improvac eller lokalbedøvelse udført af en dyrlæge.

Jeg er enig med DB i, at der er udfordringer forbundet med stop for kastration uden bedøvelse. Min pointe er blot, at de udfordringer stort set er ens i alle lande. Derfor vil jeg fortsat mene, at det er noget, der skal løses i flere lande på én gang og altså oplagt i EU.

Jeg noterer mig, at man i DB gentagne gange bruger ordet industrielle grise, hvilket nemt forbindes med masseproduktion. Fakta er dog, at besætningerne i de økologiske besætninger er på nogenlunde samme størrelse som de øvrige danske besætninger. Ergo må det være industrielle økosvin, der anbefales af DB.
Der er ingen tvivl om, at danske svineproducenter ønsker at producere det, som forbrugerne efterspørger, og fakta er, at rigtig mange af mine kolleger står på venteliste for at få lov til at levere grise med mere plads, mere halm, hele haler mv.

Markedskræfterne er den bedste måde til at sikre øget velfærd for grise i hele verden. Det sker ikke vha. en stram dansk særlovgivning, som blot vil flytte produktionen til andre lande uden at øge den globale velfærd, og det ved Birgitte Dam udmærket godt.

 

 Anvendt pressefoto fra EU-Kommissionens pressetjeneste

OK