Nyhedsarkiv » Danavl mister mange avlssøer

31.10.2017

Pressemeddelelse 31. oktober 2017

 

- En trist dag for danske svineproducenter.

Sådan betegner formand for Danske Svineproducenter Henrik Mortensen udmeldingen om, at godt 40 procent af de danske avls- og opformeringssøer ikke ønsker at være en del af det nye Danavl.

Når Henrik Mortensen er trist over udmeldingen, så skyldes det, at Danavl gennem generationer er opbygget i et fællesskab blandt danske svineproducenter. Ydermere er Henrik Mortensen trist over de økonomiske konsekvenser for de danske svineproducenter, som en sådan splittelse vil medføre.

- Splittelsen vil koste nedsat avlsfremgang i en periode samt ekstra omkostninger til at holde to eller flere avlssystemer kørende. Hertil skal tillægges de tabte genafgifter som følge af det manglende fælles fodslag, siger Henrik Mortensen.

Han påpeger, at det på svinekongressen for nylig blev fremlagt, at de samlede genafgifter er på cirka 280 mio. kr. Hvis svineproducenterne mister 15-20 procent heraf, svarer det til 42-56 mio. kr.

- Det må betyde kortsigtede røde tal i L&F Svineproduktion, siger Henrik Mortensen.

Blandt andet vil et brud betyde, at udenlandsk svineproduktion kommer til at bidrage mindre til vores avlsomkostninger og innovationskraft.

- Hvis der ses bort fra det rationelle tab, og vi lader følelserne tale, så er der tale om nogle dygtige landmænd, avlere og forretningsfolk, som har valgt ikke at skrive under på en ny kontrakt med Danavl. Som køber af genetik lyder det altid rart med mere konkurrence i markedet, og - kombineret med nye avlsmål - bliver det en spændende cocktail, som jeg med stor interesse og nysgerrighed vil følge med i, fortsætter Henrik Mortensen.

Formanden beklager, at kabalen desværre ikke er gået helt op, og det er endt, som det er.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det kunne være endt anderledes, hvis VSP havde lyttet lidt mere til os, inden vi måtte skilles i foråret 2016. Vores anbefaling var netop, at monopolet skulle droppes i Danmark, at der ikke skulle betales 200 mio. kr. for SPF, og at branchen i stedet skulle koncentrere sig om at få bedre styr på tredjelandemarkederne.

- Den løsning kunne nok have skudt et nyt fælles Danavl i gang for fuld kraft og sikkert også allerede have været kørende i dag, slutter Henrik Mortensen. 
                                                                 
 

 

Yderligere info ved henvendelse til
formand for Danske Svineproducenter Henrik Mortensen, mob 20890044                                                     

OK