Nyhedsarkiv » 40.000 døde smågrise

16.02.2011

Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

Hvis dansk svineproduktion blev omlagt til økologi i morgen, ville der hver dag være over 40.000 døde eller dødfødte smågrise.
 
Dyrenes Beskyttelse har placeret en tæller på forsiden af deres hjemmeside, som viser, hvor mange grise der siden 1. januar 2011 er døde, mens foreningen venter på, at ministeren kommer med et indgreb. Dyrenes Beskyttelse fremhæver gang på gang økologisk svineproduktion som løsningen på ethvert problem med dyrevelfærd, men i virkeligheden ville det på nogle punkter kun gøre problemerne større.
 
Den aktuelle statistik viser, at antallet af døde eller dødfødte smågrise er 25.000 om dagen i den konventionelle produktion. Det er selvfølgelig mange. Det er også for mange, men det er altså væsentligt færre end, hvis grisene skulle produceres økologisk. Halvdelen af de 25.000 grise er dødfødte og ved som sådan ikke, hvad de går glip af. Dødeligheden hos de levendefødte er væsentligt lavere end hos andre pattedyr, det være sig, kattekillinger, hundehvalpe etc. Forskellen på folk med kæledyr og os er, at vi registrerer tallene og lægger dem åbent frem. Vi laver også planer for, hvordan vi skal reducere dødeligheden. Både fordi vi synes, at det er en skam de små grise dør, men også fordi det er bad business.
 
Vi har intet imod økologisk svineproduktion og glæder os, hvis der er nogen som kan tjene penge på det, men Dyrenes Beskyttelses fremstilling af den konventionelle svineproduktion fordrer en nuancering af problemstillingen.
 
Tallene for dødelighed i økologisk svineproduktion er beregnet ud fra resultaterne på den økologiske svineproduktion Risbjerggaard samt produktionsresultaterne, som danner baggrund for den beregnede notering for økologiske smågrise.