Nyhedsarkiv » Kreativ bogføring

11.05.2011

Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

SPF-selskabet havde sidste år et overordentligt godt resultat på 42 millioner kroner. Det har man uden tvivl været meget glad for i både Randers og Thisted. Når man læser fem linjer ind i årsberetningen, finder man hovedparten af forklaringen, nemlig at man har tømt SPF-Risikokassen og bogført de 28 millioner kroner, der lå i den, som en indtægt. Hovedparten af pengene er sendt til Randers, hvor de er gået til at lukke huller med eller kommet ud som efterbetaling.  
 
Fremadrettet bliver Risikokassen administreret som en del af Danish Crowns forsikringsselskab, Danish Insurance, og det kan sikkert blive meget udmærket. Men det er simpelthen ikke i orden, at man tager penge, som avlsdyrskøbere frivilligt har indbetalt til en solidarisk forsikring, og indtægtsfører dem for derefter at fordele pengene til landets slagtesvineproducenter.
 
Der er selvfølgelig en del slagtesvineproducenter, som også er avlsdyrskøbere, og som derfor også har været med til at betale til ordningen, men det havde været mindre skummelt at tilbagebetale pengene forholdsmæssigt til dem, som har indbetalt dem, eksempelvis de seneste tre år. Det kunne sikkert godt lade sig gøre at sende pengene tilbage, uden at der blev alt for store problemer med skattevæsenet. SPF opfattede ikke Risikokassen som deres egne penge, for så havde de bogført dem som en del af deres egenkapital, men den opfattelse er åbenbart ikke blevet delt af de nye ejere.
 
Køberne af avlsdyr havde oparbejdet en buffer på 28 millioner kroner til dækning af fremtidige tab. Den er nu indraget, og de starter fra skratch i Danish Insurance, medmindre altså de 28 millioner kroner er overført til Danish Insurance til imødegåelse af fremtidige tab på ordningen. Så stiller sagen sig anderledes.