Prisprognose 2020

Corona sætter dagsorden

Der er altid nogle faktorer, som er (meget) usikre, når en ny prognose skal opstilles. Vejret eller valutakurser er klassiske eksempler på disse jokers. Ved hjælp af statistiske modeller kan der typisk alligevel beregnes en prognosepris, som er mest sandsynlig. Disse statistiske modeller virker imidlertid ikke under usædvanlige ensartende forhold som coronakrisen. Statistik set stiger f.eks. smågrisepriserne i løbet af foråret, men i år falder de. Derfor kan de gamle prognoser før coronakrisen ikke længere bruges.

For tiden (uge 20) falder grisepriserne markant, og stemningen er katastrofal i Tyskland. Man frygter at flere tyske slagterier skal lukkes midlertidigt, fordi medarbejderne er smittet med corona. Selvom nogle markedsinteressenter håber på, at markedet vil stabilisere sig her og nu, er det imidlertid mere sandsynligt, at nedturen fortsætter i de kommende uger. Tyske slagterier har droslet antallet af slagtninger ned, og der opstår en større udbudspukkel på det levende marked. Da kølehusene allerede er næsten fyldt, har tyske slagterier heller ikke nogen større buffer.

I juni/juli måned regner vi med, at markedet vil stabilisere sig og måske stige lidt igen. Efterspørgslen fra restauranter, kantiner og caféer kan støtte prisen, når de genåbner i Europa. Desuden kan godt vejr resultere i stigende efterspørgsel efter grillprodukter til sommer. Den grundlæggende gode efterspørgsel efter svinekød i Asien sørger for, at prisniveauet i det hele taget ligger markant højere i år end i tidligere år.

Ikke desto mindre forventer vi, at grisepriserne igen vil give efter på grund af de sæsonmæssige udsving i løbet af efteråret. Derefter burde vi se de første sæsonmæssige prisstigninger på smågrisemarkedet allerede i november måned, mens slagtesvinenoteringerne typisk først begynder med at stige i løbet af februar måned i det kommende år. Efter vores skøn vil det tyske kastrationsforbud uden bedøvelse pr. 1. januar 2021 giver medvind på smågrisemarkedet.

Alt i alt er det coronakrisen, som er den afgørende faktor for prisudviklingen i de kommende måneder. Psykologiske effekter har for tiden en større betydning end udbud og efterspørgsel. Desuden har vi stadigvæk afrikansk svinepest, som lurer i Polen kun 10 km fra den tyske grænse. Eksporten til tredjelande vil sikkert have en positiv effekt på prisudviklingen, men den vil næppe fuldstændigt kompensere for prisfaldet på kødmarkedet i Europa.

  

Status: 12. maj 2020

(SEGES’ prognose for den beregnede notering blev opdateret den 04. maj 2020.)

Næste opdatering: 30. juni 2020

 

 

Firmamedlemmer

OK