Pressemeddelelse

– Vi oplever en stigende tendens til, at aktivister færdes uden tilladelse på vores ejendomme og måske endda begår indbrud i staldene hos vores medlemmer. Det opfatter jeg som intet mindre end disrespekt for coronakrisen, og jeg er forarget.
Sådan lyder det fra formand i Danske Svineproducenter, Kim Heiselberg, der  oplyser, at to personer for få dage siden blev taget på fast gerning hos et af foreningens medlemmer.
– Hele landet er i en situation, hvor vi skal passe på hinanden ved at holde afstand, og vi ser desværre virksomheder bukke under som følge af Danmarks nedlukning og mange danskere mister deres job.
Aktivister saboterer dansk livsnerve
– Samtidigt har vi et fødevareerhverv, hvor alle landmænd, på trods af corona-restriktionerne, knokler videre med at producere gode og sunde fødevarer til Danmark og resten af verden, siger Kim Heiselberg.
Han forklarer, at landbrugserhvervet er et af de få erhverv, der heldigvis ikke er truet af lukning, og at landmænd og medarbejdere og alle ansatte på mejerier og slagterier hver dag knokler med at bidrage med eksportindtægter. Netop derfor lægger Kim Heiselberg ikke fingrene mellem:
– Vores eksport skaffer penge til den danske statskasse, som mere end nogensinde tidligere har så hårdt brug for pengene. Og derfor harmer det mig særligt i denne tid, at vi har aktivisterne, der forsøger at obstruere vores erhverv ved at slæbe smitte ind til vores grise og genere os. Det gør mig vred, siger svineproducenters formand, der lige nu betragter landbruget som en vigtig livsnerve for Danmark. En livsnerve, der er afgørende for at sikre velfærden for os alle sammen.
Kim Heiselberg forklarer, at corona-restriktionerne giver landbruget udfordringer ligesom andre erhverv.
Disrespekt for landets krise
– Vi håndterer det, men vi har ikke brug for yderligere udfordringer i form af aktivister, der spænder ben for vores arbejde.
– Vi og vores medarbejdere må løbe stærkere og arbejde mere intelligent i denne tid, fordi der skal tages samme hensyn som andre steder, og fordi nogle landmænd og deres medarbejdere ikke kan få passet deres børn.
– Det gør vi gerne, men så synes jeg, det er uartigt, at aktivisterne opruster netop i denne tid med at spænde ben for et så vigtigt erhverv. Det er ganske enkelt disrespekt for coronakrisen, og jeg mener faktisk, at den slags aktiviteter burde høre ind under den særlige corona-kriminalitet, der udløser en hårdere straf. Det ville kun være rimeligt, fastslår han.
Kim Heiselberg tilføjer, at svineproducenter generelt har den dybeste respekt for den øgede smittebeskyttelse, som de danske myndigheder i øjeblikket har indført.
Vigtig smittebeskyttelse
– Vi er vant til at tænkte smittebeskyttelse, smittebeskyttelse, smittebeskyttelse 24-7, og vi har nærmest fået det ind med modermælken.
– Det er netop derfor, vi holder vores grise i stalde og ikke lader dem gårundt mellem hinanden på må og få. Det er også derfor, vi har strenge krav til tøjskift og hygiejne, når vi går ind og ud af vores stalde, siger han og retter en direkte parallel til de forholdsregler, som myndighederne lige nu udfører i stor skala – blot på mennesker.
– Danske familier skal lige nu blive hjemme for ikke at smitte hinanden, og på samme vis holder vigrise i stalde for at beskytte dem mod smitte. Men så er der aktivister, der forsøger at obstruere det til skade for sundheden blandt vores dyr og for den danske økonomi. Det er direkte uartigt, fastslår han.
– Måske gør aktivisterne det af kedsomhed, men ud over at krænke den private ejendomsret, så bryder de statens regler, og det er ganske enkelt ikke i orden, siger Danske Svineproducenters formand.
For yderligere kommentarer kontakt
formand for Danske Svineproducenter, Kim Heiselberg, tlf. 4078 7274
direktør for Danske Svineproducenter, Per Bardrum, tlf. 4037 2656