Pressemeddelelse– Det løber os koldt ned ad ryggen. Er det nu igen os, der skal betale prisen?

Sådan spørger Kim Heiselberg, der er formand for Danske Svineproducenter, i kølvandet på meddelelsen om Danish Crowns halvårsresultat, som koncernen har udsendt tidligere i dag.

Baggrunden for formandens bange anelser er den allersidste sætning i Danish Crowns meddelelse: ”Der forventes for hele året et ordinært driftsresultat, der er bedre end sidste år”.

– Halvårsresultatet er dårligere end resultatet for første halvår sidste år, så hvis Danish Crown forventer et bedre resultat end sidste år, har slagteriet meget at indhente. Det giver mig grund til at frygte, at redskabet bliver en notering, der ikke er konkurrencedygtig ift. udlandet, siger formanden.

– Når Danish Crown fortæller, at noteringen siden udgangen af første halvår er steget med 2,30 kroner, som svarer til 25 procent, er det rigtigt. Og stigningen er på niveau med den tyske stigning, der dog startede på et højere niveau. Med andre ord er tyskerne stadig flere  hestehoveder foran den danske notering.

Formanden hæfter sig også ved slagteriets indrømmelse af at være bagud på sit strategimål om at ligge 60 øre højere på noteringen ift. EU-indekset.

– Vores beregninger viser, at slagteriet i første kvartal ligger 37 øre under EU-indekset, og så er der saftsusemig langt til målet om at komme til at ligge 60 øre over, fastslår Kim Heiselberg.

Han tilføjer, at Landsforeningens estimat viser, at Danish Crown i indeværende kvartal kommer til at ligge knap 90 øre under den tyske afregning og knap 60 øre under EU-estimatet.

– Det er virkelig skræmmende, understreger han og fortsætter:

– Danish Crown kalder halvårsresultatet for acceptabelt. I Landsforeningen kalder vi det for uacceptabelt. Det kan ikke være et acceptabelt resultat, når det er faldet i forhold til samme halvår sidste år. Det er derimod særdeles urovækkende, for det lavere driftsresultat fremkommer på trods af en omsætning, der er steget. Det vil sige, at koncernen på trods af opkøb af virksomheder, der ifølge slagteriet forklarer den stigende omsætning, alligevel ikke har været i stand til at øge sit resultat. Det illustrerer tydeligt, hvor vanskeligt, det er at drive slagteri.

Kim Heiselberg hæfter sig også ved meddelelsen om, at det er et langt sejt træk at få Tulip Ltd. tilbage på sporet.

– Med andre ord betyder det, at det stadig går dårligt, men hvor stort et hul i kassen det slår, og hvor længe det bliver ved med det, har ingen af os mulighed for at vide.

– Der er altså al mulig grund til bekymring over, hvor dårligt det går i vores danske slagteri, der har en så dominerende stilling i Danmark, at det har betydning for hver eneste svineproducent, uanset om han producerer smågrise eller slagtesvin, pointerer Kim Heiselberg.
For yderligere kommentarer kontakt
formand for Danske Svineproducenter Kim Heiselberg, tlf. 4078 7274