Den tyske slagtesvinenotering falder i dag med 10 cent til 2,10 € pr. kg (ca. 15,65 kr.).

Prispresset aftager ikke på det tyske slagtesvinemarked. Selvom den tyske omsætterorganisation VEZG havde nedjusteret den tyske slagtesvinenotering med 5 cent (ca. 37 øre) i onsdags, var de store tyske slagterier fortsat utilfredse med prisniveauet.

I fredags offentliggjorte Tönnies, at slagteriet kun betaler en afregningspris på 2,15 euro (ca. 16,02 kr.) pr. kg. Andre store tyske slagterier følger trop og vil også kun betale huspriser, altså lavere afregningspriser end den officielle notering, fra begyndelsen af denne uge.

Disse lavere afregningspriser gælder imidlertid kun for frie slagtesvinepartier i Tyskland. Tyske slagtesvineproducenter, som har en fast kontrakt med slagteriet, får fortsat den officielle tyske slagtesvinenotering som afregningspris.

Den primære årsag til den prismæssige nedgang på slagtesvinemarkedet er den utilfredsstillende efterspørgsel på kødmarkedet. Slagterierne klager over detailhandelens prispres og dårlige avancer. På grund af det forholdsvis høje prisniveau i Europa, er europæisk grisekød desuden ikke særlig konkurrencedygtig på verdensmarkedet for tiden.

Derudover kom helligdagen i Tyskland i sidste uge ubelejligt. På grund af den manglende slagtedag er udbuddet af slagteklare grise stadigvæk større end slagteriernes efterspørgsel, hvilket uundgåeligt giver lavere afregningspriser.

Desuden fremrykker nogle tyske slagtesvineproducenter deres leverancer til slagteriet, fordi de frygter at slagtesvinenoteringen vil fortsætte med at falde. Denne adfærd forstærker prispresset og den nedadgående pristendens.

På den anden side kan man imidlertid konstatere, at slagtesvineudbuddet fortsat er lavt i sammenligning med tidligere år. Desuden er der meget lidt grisekød på lager i tyske frysehuse. Markedssituationen kan altså hurtigt ændre sig, selvom det tyske marked er under stort prispres for tiden.

Venlig hilsen
Danske Svineproducenter

OBS! På grund af efterårsferie udkommer den næste markedskommentar til slagtesvinemarkedet onsdag, den 25. oktober 2023.