– Danish Crown og Salling Group benytter sig af folkeforførelse baseret på tykke løgne i deres lancering af OUA-kødets debut i danske Netto-butikker.
Sådan siger Torben Hauskov, der er formand for Danske Svineproducenter, og han lægger ikke fingrene imellem. Han er er både vred og skuffet.
– Dansk svinekød er fri for antibiotika. Det ved man godt hos både Danish Crown og Salling Group, for det viser Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol år efter år. Derfor er det fuldstændigt utilstedeligt, når Danish Crown og Salling Group benytter sig af Fake News ved at insinuere det modsatte, fastslår han.
Torben Hauskov finder det også helt utilstedeligt, at Danish Crown og Salling Group lancerer OUA-kødet i Netto med ordene ”overdrevent brug af antibiotika” om den øvrige produktion.
– Det er også Fake News – en lodret løgn – på godt dansk.
– Forbruget af antibiotika til danske grise i forhold til produktionens størrelse er et af de laveste i verden, viser internationale opgørelser gang på gang, og derfor er det rent ud sagt noget svineri at påstå det modsatte.
– Derfor er det også helt ude i Hampen, når Per Bank, CEO i Salling Group, lancerer OUA-kødet med udtalelsen om, at det er en investering i folkesundheden.
– Jeg vil rigtigt gerne hamre en pæl igennem de Fake News, som Danish Crown og Salling Group forsøger at forføre danske forbrugere med. Fakta er, at dansk svinekød er helt fri for rester af antibiotika – og det uanset, om kødet er fra konventionel produktion eller fra OUA-produktion, fastslår Torben Hauskov
Danish Crown undsiger sine egne
– Jeg billiger ikke Salling Groups folkeforførelse baseret på Fake News, men at Danish Crown er med på samme galej, er fuldstændigt utilstedeligt, siger Torben Hauskov.
Han mener, at Danish Crown undsiger sine egne ejere på et falsk grundlag i forbindelse den måde, OUA-kødet lanceres i de danske Netto-butikker.
– Danske Svineproducenter er nogle af verdens dygtigste til at producere svinekød med minimal påvirkning af miljø og klima i forhold til mange andre lande – og med et minimalt forbrug af antibiotika, og det bør de om nogen vide hos Danish Crown.
Torben Hauskov forklarer, at danske landmænd generelt er gode til at holde deres dyr sunde og forebygge sygdom, så det kun er nødvendigt at bruge antibiotika, når dyrene er syge.
– I mange af de lande, der har en svineproduktion, der kan måle sig med den danske, giver man medicin forebyggende, men det gør vi ikke i Danmark.
– Populært sagt kan man sige, at mange af vores konkurrenter ”skyder før de spørger” om dyret er sygt, mens danske landmænd ”spørger før de skyder”.
Danske Svineproducenter synes det er fint med en differentieret produktion, hvor nogle producerer OUA-kød, men formanden forklarer, at ordningens hidtidige udfordring har været, at der er langt flere landmænd, der gerne ville have lov til at levere OUA-dyr til Danish Crown, end Danish Crown giver lov til. Ventelisten er er lang, og hvorfor er den det? Det skyldes en kombination af to ting, forklarer Torben Hauskov:
Der er rigtigt mange danske svineproducenter, som i forvejen har en produktion, hvor de så lidt antibiotika, at de sagtens kunne producere OUA-grise. Samtidig har forbrugerne desværre ikke efterspurgt varen i tilstrækkeligt omfang indtil videre.
– Efterspørgslen kan muligvis blive øget ved lanceringen af OUA-kød i Netto, men jeg synes det dårligt signal sende, at en specialproduktion, der koster mere at fremstille, sælges til samme pris som det konventionelle kød. Med den strategi kan jeg frygte, at den lille merpris, som danske svineproducenter i dag får for OUA-grise dermed reduceres yderligere eller måske endda helt bortfalder.

For yderligere kommentarer kontakt
formand for Danske Svineproducenter, Torben Hauskov, tlf. 6154 0101
 
Her finder du Fødevarestyrelsens opgørelse over kontrol af antibiotika i svinekød
Her finder du EU’s seneste opgørelse over antibiotika til husdyr