Markedskommentar: Europas griseproduktion stabiliserer sig gradvist

Af markedsanalytiker Markus Fiebelkorn

Det seneste år var præget af en markant nedgang i den europæiske griseproduktion. Det lave udbud resulterede i rekordhøje priser på både smågrise og slagtesvin i næsten alle EU-lande. Men de seneste tal fra november 2023 antyder en begyndende stabilisering af produktionen. Det betyder imidlertid ikke, at priserne falder. Efterspørgslen efter grise forbliver høj, mens udbuddet forbliver lavt.

Danmark bremser nedgangen i griseproduktionen

I Danmark har nedgangen i griseproduktionen været betydelig, men tegn på en stabilisering begynder at vise sig. Selvom priserne fortsat er lave, er der en lille stigning i antallet af drægtige søer, hvilket tyder på en mulig stabilisering af produktionen i løbet af året.

Tyskland vil øge dyrevelfærd

Tyskland er på vej i retning af mere dyrevelfærd i griseproduktionen. I februar er den første frist udløbet, hvor tyske smågriseproducenter skulle indsende et koncept til myndighederne om, hvordan de vil ombygge deres stalde til løsgående søer i løbeafdelingen. De fleste smågriseproducenter gjorde det, da det ikke koster meget at udarbejde et tilsvarende koncept og man således kan fortsætte produktionen frem til 2026.

I februar 2026 udløber den næste frist, hvor smågriseproducenterne skal have byggetilladelse til staldombygning. Byggetilladelsen er meget dyrere end overstående koncept. Derfor forventer markedseksperter, at mange tyske smågriseproducenter bruger denne dato som anledning til at stoppe produktionen.

Sidste år gennemførte den tyske producentforening ISN en spørgeundersøgelse. Ca. 16 procent af de adspurgte tyske smågriseproducenter og ca. 11 procent af de adspurgte tyske slagtesvineproducenter forventer, at de vil stoppe deres produktion indenfor de kommende 5 år. Ca. 33 procent af de tyske svineproducenter har endnu ikke besluttet sig for, om de vil fortsætte med at være griseproducenter.

Usikkerhed præger markedssituationen i Spanien

Situationen i Spanien er uforudsigelig. Antallet af slagtninger faldt markant i 2023 på grund af problemer med en ny PRRS-stamme, kaldet Rosalia, hvilket resulterede i betydelige tab. Denne stamme har vist sig vanskelig at bekæmpe, og der er ingen vaccine mod den. Selvom antallet af drægtige søer er steget i Spanien, er det uklart, om dette vil føre til flere slagtninger på grund af PRRS-stammens virkninger.

Spaniens markedseksperter forventer ikke, at den spanske griseproduktion vil fortsætte med at vokse så kraftigt som i de seneste år. For det første har Spanien større og større udfordringer med vandforsyningen og varmen om sommeren. For det andet er det ikke længere muligt at få byggetilladelser til svineproduktion i mange spanske regioner. For det tredje kommer der større arealkrav i griseproduktionen fra marts 2025.

Stor vækst i smågriseproduktionen i Polen

Det polske marked har altid været meget cyklisk, dvs. polske svineproducenter udvider typisk deres produktion markant i højkonjunktur og reducerer den drastisk i lavkonjunktur. For tiden er rammebetingelserne meget fordelagtige på det polske marked. Priserne er høje både på det polske smågrise- og slagtesvinemarked. Samtidig er der kommet meget billigt korn fra Ukraine til Polen.

Selvom der ikke er investeret i nye staldanlæg, viser den seneste tælling en stor stigning i antallet af drægtige søer, primært på grund af genaktivering af gamle stalde. Interessen for danske smågrise er fortsat høj.

Opkøbsprogrammer fortsætter i Holland og Belgien

Både Holland og Belgien forsøger at reducere den animalske produktion gennem opkøbsprogrammer. Mens hollandske producenter ikke viser stor interesse for at stoppe produktionen, har mange belgiske producenter allerede accepteret tilbuddet, hvilket har udtømt programmets budget. Dette afspejles i de seneste tal, hvor Belgien har oplevet en større nedgang i svinebestanden end Holland.

Ingen grund til pessimisme – tværtimod

Selvom der er tegn på en stabilisering af griseproduktionen i Europa i 2024, forventes priserne forbliver høje på grund af det fortsat lave udbud. Samtidig er foderomkostningerne faldet, hvilket sikrer en god økonomi for de fleste producenter.

På trods af det, forventes der ingen stor udvidelse af produktionen i de kommende år. De politiske rammevilkår bliver ikke bedre i de fleste EU-lande og det vil sandsynligvis føre til, at den europæiske griseproduktion vil fortsætte med at falde moderat i de kommende år.

Status: 20. marts 2024
(SEGES’ prognose blev opdateret den 08. marts 2024.)

Næste opdatering: 06. juni 2024 (inkl. prognose for 2025)