– Vi skal udvikle, ikke afvikle dansk landbrug, sagde landbrugsminister Rasmus Prehn, da regeringen lancerede sit landbrugsudspil på et pressemøde onsdag den 28. april.

– Det er netop det, der er sagen i en nøddeskal, lyder det fra formand for Danske Svineproducenter Kim Heiselberg, og det var også det, han slog på tromme for, da han, som repræsentant for de danske svineproducenter, deltog i debatten om regeringens klimaudspil på landbrugsområdet i P1-Debat tidligere i dag den 29. april.

I debatprogrammet fortalte Kim Heiselberg desuden om noget af det, som danske svineproducenter allerede gør i de danske stalde.

– Vi er vant til at gå forrest i dansk landbrug med nye teknologier, og det vil vi også gøre i denne situation i overensstemmelse med det, regeringen ønsker, siger Kim Heiselberg, der understreger, at verden mangler kød.

– Netop derfor er det vigtigt, at produktionen af det kød, som verden efterspørger, sker så klimavenligt som muligt, og det er vi gode til i Danmark, fastslår svineproducenternes formand, og fortsætter:

– Vi kipper med flaget for, at regeringen ikke ligger under for oppositionens ønsker om at reducere den animalske produktion i Danmark. Vi er glade for at regeringen kan se, at det blot ville øge verdens klimabelastning og koste arbejdspladser og velstand i Danmark, hvis regeringen gik med på oppositionens galej.

Han pointerer, at klimaet er ligeglad med, hvorfra klimabelastningerne kommer, og derfor er det vigtigt, at produktionen foregår i Danmark, hvor vi er dygtige til at producere klimavenligt.

Kim Heiselberg kaster dog lidt malurt i tilfredsheden med regeringens landbrugsudspil:

– Jeg er naturligvis bekymret for regeringens ambition om at bruge 20 procent af EU-støtten til sit grønne formål. Hvis vi tager 20 procent af landbrugsstøtten til grønne projekter, tager vi nogle af de penge, som vi landmænd skal bruge til udvikling af vores bedrifter. Det kan vi naturligvis ikke bakke op om, siger han og understreger, at det må være op til samfundet at finansiere udtagning af lavbundsjorde.

– Endelig er jeg bekymret for regeringens ønske om at fremme økologien, idet det er direkte i modstrid med ønsket om en mindre CO2-udledning. Det er i hvert fald ikke rimeligt, hvis man lader det konventionelle landbrug kompensere for økologernes klimasvineri, blot fordi økologi ligger godt i munden i speltsegmentet og blandt folketingspolitikere.

 

For yderligere kommentarer kontakt
formand for Danske Svineproducenter, Kim Heiselberg, tlf. 4078 7274