Pressemeddelelse

Danske Svineproducenter har sendt en video til fødevareministeren og medlemmerne af fødevareudvalget, der viser danske grise, når de ankommer til destinationer andre steder i Europa.

Om det forklarer formand for Danske Svineproducenter Kim Heiselberg:

– Vi hører det gang på gang fra kritikere, at grisene lider overlast på deres rejse til andre europæiske lande. Ja, der er endda dem, der bruger skarpere vendinger, som jeg simpelthen ikke vil tage i min mund.

– Uanset retorikken er det ikke det, vi oplever. Vi oplever, at grisene kommer friske frem, siger Kim Heiselberg, der forklarer, at det netop er det, Danske Svineproducenter ønsker at give politikerne indblik i.

– Flere af os har åremålslange aftaler med samme landmænd i Europa, og i det hele taget oplever vi en god efterspørgsel. Det ville vi ikke gøre, hvis grisene havde lidt overlast på turen, tilføjer formanden, der suppleres af direktør Per Bardrum.

Direktøren forklarer, at det er uden hold i virkeligheden, når blandt andet veganere og dyreværnsorganisationer forsøger at skræmme politikerne til at stramme reglerne omkring transport.

– Vi er enige om, at grisene skal have det godt under transporten, og det er naturligvis fair, at politikerne ønsker at gå reglerne efter i sømmene. Det eneste, vi ønsker, er blot, at diskussionen skal være så evidensbaseret som overhovedet muligt, understreger han.

I Danske Svineproducenter mener man, at fødevareministeren og medlemmerne af fødevareudvalget ideelt set burde tage på en rejse sydpå for ved selvsyn at se danske grise blive læsset af på destinationer i fx Spanien eller Italien.

– Hvis de ikke allerede har været på sådan en tur, vil vi opfordre dem til det, og vi vil naturligvis gerne være med til at formidle de nødvendige kontakter. Men eftersom forhandlingerne foregår lige nu, er det næstbedste optagelser af den virkelighed, som grisene oplever. Det forsøger vi at give politikerne indblik i via eksemplerne i den video, vi har sendt til ministeren og medlemmerne af fødevareudvalget.

For yderligere kommentarer kontakt
formand for Danske Svineproducenter Kim Heiselberg, tlf. 4078 7274
direktør for Danske Svineproducenter Per Bardrum, tlf. 4037 2656