Pressemeddelelse

– Det er ganske enkelt uacceptabelt, som formanden for de danske dyrlæger vælger at træde på svineproducenterne med det enkle formål at drive fagforeningspolitik.

– Det er klart, at formanden for dyrlægeforeningen ønsker flere dyrlæger på arbejde i staldene. Det vil altid være en forbandet pligt som formand for en fagforening, men det gør det ikke mere legitimt, at dyrlægeformanden gør det ved at træde på svineproducenterne.

Sådan lyder det fra formand for Danske Svineproducenter, Kim Heiselberg ovenpå den udmelding fra Den Danske Dyrlægeforening (DDD), som DDD’s nyvalgte formand Hanne Knude Palshof lægger navn til.

– Hanne Palshofs nedladenhed overfor os svineproducenter er ganske enkelt ikke i orden. Vi går hver dag går ude i vores stalde og gør os umage med at passe vores dyr. Det ville Hanne vide, hvis hun kom i de danske stalde, men det gør en kæledyrsdyrlæge vist desværre ikke ret meget.

Holde i hånd

– Det er nedladende at mene, at vi ikke kan passe vores arbejde ordentligt, hvis vi ikke taler med dyrlægen i tide og utide. Vi anerkender svinedyrlægernes faglighed og de er vigtige samarbejdspartnere for os, men det er nedladende, at Hanne Palshof vil styre frekvensen af vores samtaler i stedet for at anerkende, at vi naturligvis trækker på dyrlægernes viden og rådgivning i det omfang, der er behov for det. Vores udbytte af dyrlægebesøgene og dyrenes velfærd afgøres ikke af en bestemt besøgsfrekvens men af den enkelte dyrlæges faglighed og dygtighed og dermed det udbytte, vi får af besøgene.

– Vi har tidligere haft krav om hyppigere dyrlægebesøg, men det gælder ligesom alt andet, at der altså skal være noget at mødes om. Jeg tror de fleste er enige om, at det krav ikke gav nogen mening, og det ser jeg ingen grund til at genindføre.

Kim Heiselberg tilføjer, at der tidligere har været debat om frekvensen af dyrlægebesøg (læs fx her), og han anser det for omsonst at tage den diskussion på igen.

– Det er noget, der er uddebatteret for længe siden, fastslår han.

Svineproducenternes formand mener også, at DDD’s formand, med den lange uddannelse, en dyrlæge har, burde læse noget mere på det materiale, som hun udtaler sig på baggrund af.

– Dyrlægen burde blandt andet vide, at man ikke kan bruge resultater fra undersøgelser i en særligt udvalgt gruppe til at generalisere omkring, hvordan det ser ud over en bred kam i dansk svineproduktion, og hvad hun derfor ønsker at belaste en hel branche med.

Endelig falder det formanden for brystet, at dyrlægeformanden overfor Effektivt Landbrug pludselig gør sig til dommer over de produktionssystemer, vi bruger i dag ved at mene, at de ikke er gode nok.

– Bare fordi man tager en dyrlægeuddannelse bliver man altså ikke ekspert i produktionssystemer. Det findes der eksperter i, men det er altså ikke dyrlægerne, understreger Kim Heiselberg.


For yderligere kommentarer kontakt
formand for Danske Svineproducenter, Kim Heiselberg, tlf. 4078 7274
direktør for Danske Svineproducenter, Per Bardrum, tlf. 4037 2656