Opfattelsen blandt danske svineproducenter er, at Danish Crown miskrediterer alt andet kød end kød fra OUA-grise ved sin markedsføring af kød fra OUA-grise i danske Netto-butikker.

Det viser en undersøgelse, som Danske Svineproducenter har gennemført blandt sine medlemmer i weekenden. Undersøgelsens resultater kan ses her samt nederst på siden.
– Den miskreditering gælder ikke kun mere end 90 procent af den danske svineproduktion, som omfatter såkaldt konventionelt svinekød, men det gælder dermed også økologisk kød og andre specielprodukter, påpeger Per Bardrum, der er direktør i Danske Svineproducenter.
Han finder det yderst kritisabelt og bekymrende, at Danmarks største slagteri dermed er ude af trit med sine ejere, og at svineproducenterne har opfattelsen af, at deres slagteri sætter dem i miskredit.
– Vi har været meget kritiske omkring den måde, som Danish Crown i sidste uge valgte at gennemføre deres markedsføring af OUA-kød på. Danish Crown har pure afvist vores kritik, senest på et møde torsdag eftermiddag. Derfor gennemførte vi undersøgelsen. Vi ville gerne have af- eller bekræftet, om vi var på linje med vores medlemmer. Derfor er jeg meget glad for at konstatere, at vores medlemmers opfattelser er helt i tråd med det, vi har meldt ud.
– Ydermere er jeg glad for at kunne konstatere, at Danske Svineproducenter aldrig tidligere har gennemført en undersøgelse, hvor vi modtog så mange besvarelser så hurtigt, tilføjer Per Bardrum.
Allerede mandag morgen havde Danske Svineproducenters sekretariat modtaget 420 besvarelser fra de i alt 866 svineproducenter, som modtog undersøgelsen pr. mail fredag eftermiddag, og resultaterne er markante:
• 87 procent svarer, at Danish Crown i sin markedsføring af OUA-kød ikke har været god nok til at forklare, at alt dansk svinekød er frit for antibiotika. 11 procent svarer ja i mindre eller højere grad og 2 procent ved ikke.

• 94 procent svarer, at Danish Crown med sin markedsføring af OUA-kød har sat andet svinekød end OUA-kød i miskredit. 76 procent svarer i høj eller meget høj grad, mens 18 procent svarer i mindre grad. 5 procent svarer slet ikke.

• 95 procent deler Danske Svineproducenters bekymring for, at forbrugerne nu tror, at der er antibiotika i noget af det danske svinekød, der ligger i køledisken i danske butikker, og at der er noget svinekød, der er bedre end andet. 81 procent svarer i høj eller meget høj grad, mens 14 procent svarer i mindre grad. 6 procent svarer nej.

I ses de spørgsmål, mellemmerne blev stillet samt eksempler på, hvad enige og uenige medlemmer skrev i kommentarfeltet.

For yderligere kommentarer kontakt
Direktør for Danske Svineproducenter, Per Bardrum, tlf. 4037 2656
Faktaboks:
Det blev svineproducenterne spurgt om:


1. spørgsmål 

Danish Crown har markedsført OUA-kød.
Pressen omtaler det som kød, der er frit for antibiotika
Mener du, Danish Crown har kommunikeret klart nok, at alt dansk svinekød er frit for antibiotika?

2. spørgsmål

Fakta er, at ikke kun OUA-kød – men alt dansk svinekød – er frit for antibiotika, hvilket også anerkendes af Danish Crown.
Ifølge Landbrugsavisen er Danish Crown imidlertid tilfreds med mediernes dækning af slagteriets kampagne for salg af OUA-kød i Netto.
Slagteriet siger til Landbrugsavisen, at god kommunikation handler om at nå sin målgruppe med et budskab. Og ud fra den mediedækning, lanceringen af OUA-kødet har fået, mener man i Danish Crown, at det er lykkedes.
(se evt. https://landbrugsavisen.dk/danish-crown-efter-h%C3%A5rd-kritik-det-handler-om-f%C3%A5-et-budskab-ud)

Synes du, at Danish Crown derved er med til at sætte andet svinekød end OUA-kød i miskredit?

3. spørgsmål

Landsforeningen er bekymret for, om forbrugerne nu tror, at der er antibiotika i noget af det danske svinekød, der ligger i køledisken i danske butikker, og at der er noget svinekød, der er bedre end andet.
Deler du vores bekymring?

Eksempler på kommentarer
Svineproducenter, der er UENIGE i Danske Svineproducenters bekymring for, hvordan forbrugerne opfatter svinekød (spørgsmål 3)

• Man kunne også se indad. Har LADS kommunikeret godt nok ud, at der ikke er antibiotika i dansk svinekød? For det fremhæver jeg gerne over for forbrugere, som spørger til OUA.
• Det er ærgerligt, at en ellers god historie fra vort erhverv drukner i fnidder mellem DC og LaDS.
• DC kunne godt have formuleret sig anderledes, og det har de fået at vide, men de kan ikke helt styre overskrifterne i medierne.
• LaDS kunne måske også have reageret anderledes og ikke have “skudt med de store kanoner” i denne sag.
• Bulkvare-producenter bør anerkende og støtte udviklingen.
• Jeg synes, OUA er en god historie, og hvis forbrugerne er villige til at betale en merpris, som kommer landmanden til gode, så er det rigtig godt.
• Jeg tror, det skader os som producenter, at man bliver ved med at blæse denne sag op. Vi skal passe på, at Landsforeningen ikke skaber et større problem, end der var! Jeg er sikker på, at DC er forstået kritikken.
• Tror kun, det er os konventionelle landmænd, der tænker over det. Lav en kampagne, der fortæller, hvor godt det konventionelle kød er.
Svineproducenter, der er ENIGE i Danske Svineproducenters bekymring for, hvordan forbrugerne opfatter svinekød (spørgsmål 3)
• Jeg giver LaDS ret i, at formuleringen fra DC omkring lanceringen var noget kluntet, og at det burde havde været præciseret tydeligere, at alt dansk kød er frit for antibiotikarester.
• Få det nu vendt til, at fordi vi bruger meget mindre antibiotika end andre steder, er der nu grise i Danmark, der kan komme igennem et helt liv uden et eneste stik. Det sker ingen andre steder
• OUA-kød bør ikke sælges i en discountbutik som Netto.
• Det er uheldigt, at DC ikke vil stå ved deres dårlige kommunikationsformer i pressen.
• DC tænker ikke på landmandens økonomi eller varetager hans interesser som andelshaver, uanset hvilken produktionsform man har.
• Meldte mig ud af DC for over et år siden, da jeg ikke syntes, at
de varetog mine interesser som svineproducent, og det har jeg ikke fortrudt.
• Man skulle i lanceringen af OUA-kødet have startet med at pointere, at ALT dansk svinekød er frit for antibiotika. Herefter kunne man fortælle, at man ville bygge videre på den gode fortælling. Det ville have forhindret eventuelle misforståelser. Deres formulering er mildest talt kluntet.
• Jeg er ligeså bekymret som Danske Svineproducenter. Jeg synes, at man skal arbejde på at få Danish Crown til at komme med nogle indrømmelser, for den markedsføring er ikke i orden.
• Hvad gør vi, når japanerne opdager, vi sender de behandlede grise til dem og de garanterede ikke-behandlede til DK, Europa og USA?
• Det er utrolig trist, at landbruget generelt taler så lidt det samme sprog, samarbejder så lidt, og til dels bekriger hinanden. Jeg kan godt forstå, at befolkningen ikke synes, vi er troværdige. Tænk, hvis alle inden for landbruget trak i den samme retning, respekterede hinanden og kunne blive enige om, hvordan vi griber udfordringer an. Sikken styrke vi ville have. Tænk, hvis danskerne kunne få øjnene op for, hvor gode produkter vi i DK kan lave samtidig med, at vi dyrevelfærds- og miljømæssigt går foran mange andre lande i verden. Og at vi samtidig bliver ved med at ville gøre det endnu bedre.
• DC har problemer med at afsætte OUA-kød, Derfor denne kampagne. De sælger kun 29% af det kød, de har på kontrakt som OUA. De er desperate for at få det til at blive en succes. Derfor er de ligeglade med 90% af dansk svineproduktion.
• Skal vi ikke sælge DC og dele pengene? Jeg er klar.
• Synes, det er rigtig godt, at I protesterer, når vores eget selskab undsiger os.
• Som forbruger vil man tro, at alle andre grise får penicillin.
• Tak for jeres indsats!
• Stor tak til vores forholdsvis nye formand for indsatsen med klar og tydelig udmelding.


Det viste undersøgelsen