Pressemeddelelse

Fredag den 23. november udsendte Danish Crown sine årlige regnskabstal. Tal inklusive en efterbetaling, der mildt sagt ikke er for opløftende læsning for de pressede danske svineproducenter.

I en pressemeddelelse samme dag kommenterede Danske Svineproducenter tallene, hvor Danske Svineproducenters økonomiordfører, Knud Kjær Knudsen, rådede Danish Crown til at sadle om fra vækststrategi til damage control.

Det udsagn fik slagterikoncernens formand, Erik Bredholt, mulighed for at forholde sig til i Effektivt Landbrug i lørdags, den 24. november, hvilket han dog undlod, og det skuffer Knud Kjær Knudsen:

– Det, som jeg prøvede at sige var, at Danish Crown har haft et rotorblink i maskinrummet – i form af Tulip Ltd – som har roteret med rødt lys i 1½-2 år, men det er der ingen, der har taget sig af. Nu ser vi så konsekvenserne i form af et tab hos Tulip i England på 700 millioner danske kroner over de seneste tre år, konstaterer Knud Kjær Knudsen ærgerligt.

Han forklarer, at det alene i familien Kjær Knudsens slagtesvineproduktion har givet et samlet tab på 3,65 millioner kroner.

– 700 millioner kroner fordelt på en dansk slagtesvineproduktion på 52 millioner danske grise over tre år giver et tab på 13,5 kroner pr. danskproduceret gris, og alene i vores produktion på 90.000 slagtesvin årligt, betyder tabet i Tulip Ltd. derfor helt konkret, at vi har tabt 3,65 millioner kroner over de seneste 3 år.


Forskel på landmand og slagteri

– Hvis der havde været et så stort hul i vores kasse, hvor der kunne fosse millioner af kroner ud, så var det blevet opdaget og taget hånd om, inden regnskabet var aflagt, siger Knud Kjær Knudsen.
Han henviser til en artikel i Børsen den 23. november, hvor Jais Valeur oplyser, at leveringtidspunktet af produkterne fra Tulip Ltd. til kunderne havde en afvigelse på hele 15 procent i forhold til det aftalte, og på det grundlag har Tulip mistet kontrakter.

– Det stiller mig tilbage med en forundring over, om den øverste ledelse i Danish Crown overhovedet har en finger på pulsen dag for dag?

Fingeren på pulsen

Knud Kjær Knudsen mener, at Danish Crown-koncernen bør have et styringsredskab til at bevare overblikket i alle datterselskaberne måned for måned, så der ikke kun bliver reageret på regnskabstal, når skaden er sket.

– Styringsredskabet skal kun indeholde de tre vigtigste nøgletal i en produktionsvirksomhed, som er produktionsomkostning, salgspris og kundetilfredshed i forhold til de andre aktører på det marked, som datterselskabet agerer i, siger han.

Oven i den britiske katastrofe foruroliger det dog Knud Kjær Knudsen yderligere, at Danish Crowns seneste regnskab og efterbetaling ser så skidt ud:

– Når vi trækker de 2 x 25 øre fra efterbetalingen, som den i år er ”sminket” med i form af hhv. ekstraordinære gevinster og udsat konsolidering, så er vi helt nede på en reel efterbetaling på 30 øre, når man alene vurderer det ud fra slagteriets præstationer.

– Det vil sige, at der nu ikke bare er ét stort rotorblink, der roterer advarende i maskinrummet, men der er endnu flere, og det er meget foruroligende, siger Knud Kjær Knudsen:

– At det nu er kommet så vidt, betyder jo, at ledelsen ikke har kunnet bevare overblikket i koncernen.

Den sorte gryde

– Derfor er det også endnu mere tydeligt, at DC-ledelsens fornemste opgave er at gå ud og matche spanierne og få en krone mere for vores svinekød i stedet for at forsøge på at flytte fokus til, at slagtesvineproducenterne burde gøre det bedre. De officielle Interpig-tal viser jo, at svineproducenterne er fint konkurrencedygtige med deres spanske kollegaer. Derimod er det Danish Crown, der ikke formår at matche de spanske slagteriers afregning.

Knud Kjær Knudsen lægger ikke fingrene imellem, når det gælder de naturlige konsekvenser af andelsselskabets økonomiske problemer:

– Jeg kan ikke se, hvorfor vi andelshavere skulle agere anderledes over for vores andelsselskab i forhold til det børsnoterede selskab HKScan, som rydder hele toppen, når de forsømmer at udøve damage control.

 

For yderligere kommentarer kontakt
Økonomiordfører Knud Kjær Knudsen, Danske Svineproducenter, tlf. 2160 5791